Bezár

Ez az oldal is cookie-kat és hasonló technológiákat használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Az oldal használatával elfogadod a cookie-kat.  [ ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓNK ]

rECOtimber - speciális technológiával kezelt helyi fa alapanyagok felhasználása

rECOtimber - speciális technológiával kezelt helyi fa alapanyagok felhasználása

A különböző gitárgyártók világszerte évek óta próbálnak gitárokat megépíteni hőkezeléssel optimalizált helyileg hozzáférhető faanyagokból több-kevesebb sikerrel. 2020-ig azonban csak a gitárok előlapján alkalmazták a technológiát. A Reinhardt GmbH egy kutatási projekt keretében sikeresen kifejlesztette a  megbízható folyamatot, amely lehetővé teszi a komplett gitár megépítését termikusan optimalizált faanyagok felhasználásával.

"Nos, őszintén szólva az első időkben mikor nekiálltunk, nem igazán hittem, hogy ez rendesen működni fog, de az eredmény nagyon meglepett" - mondta Andreas Dill gitárkészítő mester, aki már korábban is kísérletezett termikusan módosított szerkezetű fából gitárt építeni, azonban az oldalívek kialakításánál mindig kudarcot vallott. Ezért nem igazán fűzött nagy reményeket hozzá, de szembesülnie kellett azzal, hogy a tudomány segítségével igenis lehetséges tökéletesen módosított és optimalizált fából kifogástalan gitárt megalkotni.

Az eljárás során a fát legalább 150°C hőnek teszik ki több órán keresztül, mialatt kémiai transzformáció megy végbe az anyagban, aminek következtében akár használhatatlanul száraz faanyagot is kaphatnának, ha nem a kikísérletezett és megtalált pontos arányokat alkalmaznák az egyes fafajták optimális módosításához. Az átalakult sejtszerkezetű fa további kezelés után egy igazán kitűnő hang és optikai tulajdonságokat nyújtó hangszert eredményez.

A siker kulcsa mindenképp az attraktív innováció és a tudomány együttműködése. Az Andreas Dill által használt fa az eberswalde-i University for Sustainable Development - Fenntartható Fejlődés Egyeteméről származott, ahol Dr.Alexander Pfriem professzor irányításával működő tudóscsoport már három éve egy kutatási projekt részeként dolgozott a szóban forgó tudományosan megalapozott módszeren, melynek lényege a különböző fafajták termikus módosítása volt az akusztikai tulajdonságok megnövelése érdekében. A kutatás célja, hogy az egyes gitárépítők kezébe olyan technológiai tudást tudjanak adni, amellyel a lokálisan hozzáférhető fafajtákból képesek termikus transzformálással olyan alapanyagot előállítani, ami megegyezik a világ különböző pontjain őshonos legjobb akusztikai tulajdonságokkal rendelkező egzotikus fafajokkal.

A tudományosan lefektetett tények a gyakorlatban csökkenthetik a hibaarányokat, és egyértelműen mérhető értékekben kifejezhetők. Számos hangelemzés (modális analizáció) alapján a tudósok megvizsgálták az őshonos, majd a módosított fa rezgéstulajdonságait, és megállapították, hogy a gitárépítés szempontjából releváns akusztikai jellemzők minden fafajtában javíthatók. A fa rezonancia minősége, a rugalmassága, sűrűsége, merevsége, stb mind kombinálható kritériumok a kívánt végeredmény érdekében. A magas rugalmassági mutató és alacsony anyagsűrűség kedvező rezonáns specifikációt eredményezhet. Az eberswalde-i kutatócsoportnak sikerült tehát igazolnia, hogy az adott őshonos fafajták termikusan hatékonyan módosíthatók oly módon, hogy a gitár minden egyes részéhez optimális alapanyagot lehessen létrehozni belőlük.

Minden gitárgyártó álma a tudás, amellyel tökéletes fából készíthet hangszert. Gunther Reinhardt a tübingeni Reinhardt GmbH tulajdonosa már több mint 20 éve foglalkozik a kérdéssel, hogy mennyire lehetne módosítani a honos helyi fafajtákat a minél tökéletesebb alapanyag eléréséhez. " A helyi erdőinkből származó fákból kinyerni olyan minőségű alapanyagot, melyet jelenleg csak trópusi tájakról származó fafajtákból tudunk előállítani, mindig is egy vonzó gondolat volt számomra" - mondta Gunther Reinhardt. A gondolat magjait egy finn tudós hintette el, aki egyszer azt mondta, elektronmikroszkóp alatt termikus optimalizáció következtében a faanyag olyan képet mutat, mint egy Stradivari hegedű fája.

LaMancha klasszikus gitárokBaton Rouge akusztikus gitárokA rECOtimber eljárás ökológiai szerepe sem elhanyagolható tényező, hiszen hatékonyan lehet vele kiváltani a gitárgyártásban bevett használatú trópusi fajtákat, mint például a mahagóni, vagy a rózsafa fajtái. A módszer még gyerekcipőben jár globális szinten, hiszen eddig csak gitár előlapoknál alkalmazták a termikus modulációt, és azt is főleg optikai megfontolások alapján. Az a tény, hogy a gitár minden egyes része ilyen fából épül meg, mindenképpen úttörő munkának tekinthető. Ugyanakkor nyilvánvalóan a termikusan módosított fa nem fogja kiszorítani a piacról a közkedvelt trópusi faanyagokat a közeljövőben, hiszen a különleges speciális fafajták alkalmazása a felhasználók igényeiben is megmutatkozik. Azonban az utóbbi években egyre szigorodó kereskedelmi szabályozások (CITES) a különböző trópusi erdők tekintetében azt mutatják, hogy előbb-utóbb a gitáriparnak is ésszerű alternatívákon kell gondolkodnia. A rECOtimber segítségével a tudomány, a manufaktúra gyártás és a nagykereskedelem együttesen értékes és innovatív lépést tehet egy fenntartható jövő irányába.

2Hozzászólások

  • Avatar
   Feri
   febr 8, 2021

   Hát kérem szépen! Ez szerintem nem csak környezetbarát, hanem leginkább fogyasztóbarát megoldás. A gitárok korántsem olyan borsos árfekvésbe tartoznak így. Szeretem az ilyen újításokat!

  • Avatar
   K.L.
   jún 19, 2021

   Remélem még tovább viszik ezt a vonalat.

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code